Fehmarnbelt tunnel construction with the Locator One. De Locator Ones worden gebruikt om de hoogte van deze dijken te garanderen, zodat de dijken bij storm niet overstromen en de mensen die achter de dijken werken dit veilig kunnen doen.

The Locator One gebruikt voor de Fehmarnbelttunnel

In 2011 bereikten zowel de Deense als de Duitse regering overeenstemming over de bouw van de Fehmarnbelttunnel. De tunnel, na voltooiing het grootste onderzeese bouwwerk ooit, heeft als doel het Deense eiland Lolland te verbinden met de rest van het vasteland van Europa. Lolland is een zuidelijk Deens eiland dat verbonden is met Zeeland. Dit is het eiland waar Kopenhagen op ligt. Zeeland is op haar beurt weer verbonden met de Zweedse hoofdstad Stockholm. Deze tunnel is bedoeld om de verbinding en het verkeer van de Scandinavische landen met de rest van het Europese vasteland te verbeteren. 

Integrale onderdelen van dit project bestaan uit de bouw van grote tunnelelementen en de plaatsing van deze elementen in het rechte stuk van de Fehmarnbelt. Om dit veilig, nauwkeurig en efficiënt te doen, heeft FLC (Femern Link Contractors, de joint venture die verantwoordelijk is voor het ontwerp en de bouw van de tunnel) gekozen voor de Locator One 3D-monitoringoplossing van Basetime als primair instrument voor het monitoren van de verzakkingen. In de eerste fase voor de veiligheid en onvoorziene omstandigheden van de bouwlocaties aan landzijde en vervolgens, na voltooiing, zullen ze worden ingezet om de veiligheid op zee te garanderen. Lees hieronder meer over dit project en de implementatie van de hardware en software van Basetime.

Fehmarnbelt tunnel illustration<br />

De Fehmarnbelttunnel: de laatste ontbrekende schakel in de directe verbinding tussen Scandinavië en het Europese vasteland.

Wie zijn de FLC?

Om deze use case en de omvang en complexiteit van dit project in perspectief te plaatsen, is het belangrijk om onze klant voor te stellen. Femern Link Contractors (FLC) bestaat uit VINCI Constructions Grands Projets (Frankrijk), Aarsleff (Denemarken), Max Bögl Stiftung & CO KG (Duitsland), BAM Infra B.V (Nederland), BAM International B.V (Nederland), Wayss & Freytag Ingenieurbau AG (Duitsland), Solétanche-Bachy International S.A.S (Frankrijk), CFE SA (België), Dredging International NV (België).

Waarom de Locator One’s?

We hebben een interview gehouden met de monitoring engineer van FLC om inzicht te krijgen in de redenen waarom FLC voor de Locator One’s heeft gekozen en hoe ze op dit moment worden gebruikt en hoe ze in latere fasen van het project zullen worden ingezet. 

Een van de eerste vragen die we stelden betrof de initiële beslissing om de Locator One te gebruiken. Het bleek dat het gebruik van de Locator One eigenlijk een suggestie was van een collega die aan een ander project werkte waar ook Locator Ones werden gebruikt om zetting te meten. Na het bekijken van de uitdagingen waarmee het andere project werd geconfronteerd en hoe de apparaten van Basetime van grote hulp waren, werd besloten om Locator Ones in te zetten op de bouwplaatsen van de Fehmarnbelttunnel, aangezien zij met soortgelijke uitdagingen werden geconfronteerd en in de toekomst worden geconfronteerd.

De Locator Ones in de praktijk

De Locator Ones die worden gebruikt in de Fehmarnbelttunnel zullen voor meerdere kleinere taken worden gebruikt. Tijdens deze eerste fase zullen de Locator Ones aan de kade worden gebruikt. Op dit moment zijn het gebruik van spoordijken noodzakelijk voor het project. Deze spoordijken zijn een extra stuk grond om de ondergrond voor te bereiden. Om op deze grond te bouwen is deze voorbereiding nodig, anders zullen de structuur en de fundering te veel inklinken. Locator Ones worden gebruikt om deze zetting te meten en gegevens te verstrekken om er zeker van te zijn dat de vereiste zetting is bereikt. Zodra ze beginnen met het bouwen van de dijken, worden er Locator Ones geplaatst op de rand van deze dijken. De Locator Ones worden gebruikt om de hoogte van deze dijken te garanderen, zodat de dijken bij storm niet overstromen en de mensen die achter de dijken werken dit veilig kunnen doen.

Ervaringen met de Locator Ones tot nu toe

FLC heeft momenteel 77 actieve Locator Ones. Om de nauwkeurigheid van deze apparaten te controleren, werden de gegevens die werden teruggekoppeld van de Locator Ones geverifieerd met behulp van handmatige metingen. Nadat de metingen werden geverifieerd, ondersteunen de Locator Ones alle handmatige handelingen op de bouwplaats. Omdat er geen handmatige metingen nodig zijn, bespaart het gebruik van de Locator One tijd en energie en voegt het extra veiligheid toe aan de bouwplaats.

Locator Ones on the shores of Germany

Bovendien is de flexibiliteit van Basetime in het verbinden van de gegevens ook een voordeel voor degenen die aan het project werken. Dit komt door onze variabele gegevensuitvoer. Hoewel we Basetime-dashboards aanbieden om data te ontvangen, bieden we ook een API waarmee de data naar je eigen dashboards gestuurd kan worden. Ideaal voor klanten zoals FLC, die veel verschillende apparaten hebben, allemaal met hun eigen dashboards, zowel aan de Duitse als aan de Deense kant van de zeestraat. Met behulp van de API van Basetime worden alle gegevens rechtstreeks naar één overkoepelend dashboard gestuurd.

Basetime werkt ook aan het creëren van een portal waar gebruikers de database en verbindingen met andere databases kunnen bewerken. De portal moet het voor engineers en technici makkelijker maken om nieuwe Locator Ones aan de databases toe te voegen en ze te verbinden met nieuwe objecten in de database. Deze ontwikkeling bespaart engineers nog meer tijd en handmatig werk, aangezien de gebruikelijke methode het overbrengen van gegevens via Excel-sheets is.

Geschikt voor de grootste onderwaterconstructie ooit

FLC’s ervaring met de Locator Ones is tot nu toe zeer positief. Ze helpen bij de bouw van de grootste onderwaterconstructie op aarde en leveren constant nauwkeurige gegevens.

Wij wensen het FLC-team veel succes bij de voltooiing van de Fehmarnbelttunnel. Wat betreft onze Locator Ones, als u de toegevoegde waarde ziet van de meest nauwkeurige, geautomatiseerde bewakingseenheid in uw project, aarzel dan niet om contact op te nemen via info@basetime.nl.

Related Posts

Het onderwijs als versterking van het bedrijfsleven

Het onderwijs als versterking van het bedrijfsleven

Met de frisse blik die studenten hebben, kunnen het onderwijs en het bedrijfsleven een mooie aanvulling op elkaar zijn. Daarom gaf Eltjo Keijer, CTO van Basetime en MW Holodeck, op dinsdag 28 maart een college op de afdeling Werktuigbouwkunde en Technische...

Lees meer
Volop ontwikkeling bij Basetime

Volop ontwikkeling bij Basetime

2022: een positief jaar voor Basetime, waarin we een mooie groei doormaakten en maar liefst 20 projecten mochten uitvoeren. Daarbij bleven we niet binnen onze landsgrenzen, we gingen er zelfs ver overheen. Naast de Benelux en Duitsland hebben onze Locator Ones...

Lees meer